Jeśli istnieje ranking najzdrowszych warzyw to na pewno jedno z czołowych miejsc zajmuje w nim właśnie pomidor. To wspaniałe warzywo przywędrowało do Europy z Ameryki wraz z odkryciami geograficznymi Krzysztofa Kolumba. W pomidorze znajdziemy wszystko co najlepsze dla zdrowia. Przede wszystkim jest w nim ogromna ilość witaminy C, która odpowiada za odporność organizmu. Znajdziemy też potas, który reguluje pracę układu krwionośnego i działa przyjaźnie dla serca. W pomidorach znajdziemy witaminę E, beta-karoten oraz witaminy z grupy B. Każda z tych witamin ma inne właściwości zdrowotne. Poza potasem w pomidorach znajdziemy jeszcze wiele innych minerałów, jak chociażby wapń. Jedzenie pomidorów ma korzystny wpływ dla serca, ale pomaga również obniżyć poziom złego cholesterolu. Jedzenie warzyw od wieków docenia się właśnie pod kątem walorów zdrowotnych. Co najciekawsze, pomidory mają więcej witaminy C, aniżeli cytryny. I pomyśleć tylko, że gdyby nie odkryto Ameryki to pewnie nie znalibyśmy tych czerwonych warzyw do dzisiaj.