Witamina K w rzeczywistości nie jest jedną substancją. W jej skład wchodzą cztery związki. Pierwszym z nich jest witamina K1, inaczej nazywana filochinonem. To naturalny związek, który występuje głównie w warzywach o zielonych liściach: szpinaku, brokułach, kapuście, sałacie, brukselce czy jarmużu. Odnaleźć go można również w niektórych olejach, np. tłoczonym z awokado czy orzechów. Witamina K2, czyli menachinon to grupa związków dostarczanych do organizmu głównie poprzez bakterie flory jelitowej i, w mniejszym stopniu, z mięsa. Istnieją jeszcze dwa związki syntetyczne, które niegdyś stosowano celem uzupełniania niedoborów. To witamina K3 (menadion) i witamina K4 (menadiol). Dzisiaj jednak są rzadko stosowane, w niektórych krajach zaś nawet zakazane. Witamina K jest przede wszystkim odpowiedzialna za prawidłowe krzepnięcie krwi. Reguluje bowiem poziom protrombiny. Sprzyja ona także gojeniu się ran. Rzadziej mówi się o tym, że witamina K pełni ważną rolę w procesie mineralizacji kości. Wspiera także w działaniu układ nerwowy.