Witaminę B3 znamy pod nazwą PP. To ona pozwala naszemu mózgowi działać w sposób właściwy. Działa zresztą nie tylko na mózg, ale cały układ nerwowy. Na tym jednak nie koniec. Witamina D pomaga także w syntezie hormonów. Niestety we współczesnej diecie przeciętnego człowieka rzadko występują produkty, które zawierają w sobie witaminę B Znajduje się ona w większych ilościach w drożdżach, otrębach i orzeszkach ziemnych. Głównym źródłem tej witaminy są jednak inne produkty: chude mięso kurczaka lub indyka, a także ryby, takie jak łosoś czy makrela. Mniejsze ilości są w wołowinie, wieprzowinie i produktach strączkowych, takich jak fasola czy groch. Niestety witamina B3 powoduje negatywne skutki zarówno w przypadku niedoboru, jak i nadmiaru. Niedobór objawia się zaburzeniami układu pokarmowego i nerwowego, stanami zapalnymi, powstawaniem przebarwień i pęcherzy na skórze, a także szorstkością skóry. Aby zapobiec niedoborom należy zadbać o właściwą dietę. Można wprawdzie pobierać witaminę w suplementach, ale wyłącznie w zestawach z innymi witaminami grupy B.