Witamina E nie jest pojedynczą substancją, a grupą związków organicznych. Jest to główny przeciwutleniacz występujący w naszym organizmie. Ma także niebagatelną rolę w dostarczaniu składników odżywczych bezpośrednio do komórek. Rzadko mamy do czynienia z niedoborem witaminy E, jest to jednak możliwe. Niszczy ją na przykład dym tytoniowy. Niedobór tej witaminy znacznie obniża koncentrację i wywołuje silne rozdrażnienie. Poza tym osłabia mięśnie, powoduje problemy z gojeniem się ran i wywołuje przedwczesne starzenie się skóry. Problemem może być także nadmiar tej witaminy. Powoduje on bóle głowy, zaburzenia widzenia i również osłabienie mięśni. Aby zachować równowagę, jeśli chodzi o poziom witaminy E w organizmie, najlepiej czerpać ją z żywności. A witamina ta występuje przede wszystkim w nasionach słonecznika, migdałach, orzeszkach ziemnych, pomidorach, botwince, szpinaku, olejach (szczególnie słonecznikowym) oraz orzechach laskowych. Po raz kolejny okazuje się więc, że jedynym źródłem witamin i minerałów powinna być zróżnicowana dieta.