Witamina B12 w organizmie człowieka pełni ważną rolę. Reguluje bowiem produkcję czerwonych krwinek. Jeśli nie dostarczymy naszemu organizmowi tej witaminy w odpowiedniej ilości, wywołamy u siebie niedokrwistość. Bez niej nie jest także możliwa przemiana tłuszczów, białek czy węglowodanów. Wpływa na funkcjonowanie wielu układów organizmu, w tym układu nerwowego. Dlatego bez witaminy B12 nie jest możliwe poczucie dobrego nastroju. Niestety niedobór witaminy B12 jest dość częsty, szczególnie w niektórych dietach, na przykład wegetariańskiej. Jest tak dlatego, że witamina B 12 występuje przede wszystkich w produktach pochodzenia zwierzęcego w tym mięsie, mleku i jego przetworach. Niestety niedobór witaminy B12 prowadzi do bardzo poważnych problemów zdrowotnych, głównie w dziedzinie neurologicznej i psychiatrycznej. Może wywołać osłabienie, bóle głowy, chudnięcie i upośledzenie związane z chodem. Jej niedobór może prowadzić nawet do śmierci, a występuje u osób, które niewłaściwie się odżywiają, chorują na anoreksję, alkoholizm, a także szereg innych chorób.