Aby skutecznie pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej należy uruchomić dwutorowe działanie: po pierwsze – dieta na redukcję, po drugie – dobry trening. Planowanie diety należy rozpocząć od wyliczenia zapotrzebowania kalorycznego. Najlepiej posłuży do tego celu wzór na całkowitą przemianę materii. Od uzyskanej wartości odejmuje się 200-300 kcal, aby odchudzanie przebiegało w odpowiednim tempie, niezbyt drastycznie i pozwalało na dalsze obcięcie liczby kcal podczas zastoju. Dobrze zbilansowane posiłki powinny zawierać odpowiednie ilości makroelementów, czyli białek, tłuszczy i węglowodanów. Warto pamiętać o tym, by pożywienie było mało przetworzone, urozmaicone i dostarczało niezbędnych witamin, przeciwutleniaczy i innych prozdrowotnych składników. Ważne aby podczas odchudzania odpowiednio nawadniać organizm. Trening na redukcję ma za zadanie ochronić i rozbudować masę mięśniową. Najlepiej temu celowi sprostają ćwiczenia siłowe. Tkanka mięśniowa jest najbardziej aktywna metabolicznie i zużywa bardzo dużo kcal, więc koniecznie trzeba o nią zadbać.