Orzechy są przez niektóre osoby traktowane po macoszemu. Wielu ludzi uważa, że nie powinny być jedzone w trosce o zdrowie. Trzeba jednak podkreślić, że nie ma to nic wspólnego z prawdą. Przyjmuje się, że te produkty bardzo dobrze działają na prawidłowe działanie mózgu. Nic więc dziwnego, że są szczególnie zalecane osobom, które mają w najbliższym czasie mieć do czynienia z dużym wysiłkiem intelektualnym. Warto wiedzieć, że spożywając regularnie orzechy układ krążenia jest chroniony. To oznacza, że eliminuje się ryzyko takich chorób jak udar mózgu czy zawał serca. W orzechach jest też dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. To powoduje, że obniżają one stężenie złego cholesterolu. Poza tym podwyższają stężenie dobrego cholesterolu. Nie brakuje też korzystnie działającego błonnika pokarmowego czy kwasu foliowego, który zapobiega wzrostowi stężenia homocysteiny w naszej krwi. Warto zauważyć, że cenne właściwości ma również arginina, która zwiększa przepływ krwi oraz zapobiega tworzeniu się złogów, które przyczyniają się do miażdżycy.