Wiele osób sądzi, że parówki to najmniej zdrowa forma mięsa. A jednak w sklepach ich pełno i sięgają po nie także dzieci. Jak więc jest, są zdrowe czy nie? Sprawa jest dość skomplikowana. Parówki są bardzo popularne, ponieważ są smaczne i dają szeroki wybór: można zdecydować się na parówki z różnych gatunków mięs. Parówki mają w sobie dodatki przypraw i są wytworzone z bardzo rozdrobnionego mięsa oraz tłuszczu. Należy jednak zwracać uwagę na skład parówek, by wiedzieć jaki zawiera tłuszcz i jakie proporcje różnych gatunków mięs. Niestety wobec braku odpowiednio ścisłych norm, obok całkiem smacznych parówek na rynku są także produkty wykonane z tzw. „mięsa oddzielonego mechanicznie”. Co to oznacza? To niestety niezbyt apetyczne zmielone kości i chrząstka. Połączone z tzw. substancjami wypełniającymi (kaszą manną albo skrobią) uzyskują konsystencje parówki, a odpowiednio przyprawione smakują prawie jak mięso. Nie o smak tu jednak chodzi, a o wartościowość takich „parówek”. Idąc więc do sklepu nie kierujmy się atrakcyjną ceną, a tylko i wyłącznie składem produktu.