Witamina D w naszym organizmie produkowana jest szczególnie wtedy, gdy wygrzewamy się na słońcu. Są jednak takie okresy w roku, gdy słońca jest zdecydowanie za mało i nasz organizm przestaje radzić sobie w kwestii produkcji tej witaminy. Ponieważ jest jednak ona niezbędna dla prawidłowego rozwoju naszego organizmu, powinniśmy wiedzieć, jak uzupełnić jego niedobór. Jest to możliwe, ponieważ istnieją produkty spożywcze bardziej bogate w witaminę D. Jest to przede wszystkim tran i generalnie przetwory rybne i ryby. Szczególnie pod tym względem cenne są takie ich gatunki jak łosoś czy węgorz. Poza tym witaminę D znajdziemy z jajkach (a dokładnie ich żółtkach), przetworach mlecznych oraz samym mleku, produktach z mąki pełnoziarnistej oraz w grzybach. Warto zadbać o to, by szczególnie zimą, gdy znacznie krócej jesteśmy wystawieni na zbawienne działanie promieni słonecznych, uzupełnić dietę o wyżej wymienione produkty. Niedobór witaminy D jest groźny dla naszego organizmu i może prowadzić do poważnych dolegliwości.