Witaminy są niezwykle ważne dla naszego zdrowia a jedną z najważniejszych jest witamina b6 zwana również pirydoksyną. Wspomniana witamina wspomaga działanie układu nerwowego, reguluje ciśnienie krwi, a także pomaga wzmocnić odporność. Skutki niedoboru tej witaminy objawiają się najczęściej zmianami zapalnymi skóry oraz błony śluzowej jamy ustnej, co może doprowadzić nawet do zmian w układzie nerwowym. Przy niedoborze tej witaminy zwiększa się ryzyko nowotworów, dlatego też warto dbać o to, aby w organizmie było odpowiednie stężenie tej witaminy. Oczywiście oprócz niedoboru może się również pojawić nadmiar witaminy b6, o czym świadczy najczęściej pojawienie się mrowienia kończyn oraz zwiększonego odczucia chłodu. W jakich jednak produktach spożywczych można znaleźć tę witaminę? Witamina b6 znajduje się głównie w mięsie i wędlinach, w kaszy gryczanej, a także w niektórych warzywach i owocach takich jak ziemniaki, czerwona papryka, szpinak, kapusta, banany, ryby, awokado, drożdże, a także produkty zbożowe.