Witamina D nie bez powodu kojarzona jest ze słońcem. Powstaje, gdy znajdujemy się na słońcu, więc przebywanie na świeżym powietrzu jest jednym ze sposobów na podniesienie jej poziomu w naszym organizmie. Ważne jest jednak także to, co jemy. Witamina D znacząco różni się od wszelkich innych witamin. Po pierwsze jest hormonem i w dość specyficzny sposób funkcjonuje w organizmie wpływając na wiele procesów, usprawniając działanie poszczególnych układów w ciele człowieka. Najważniejsze jednak, że bez witaminy D nie jest możliwe prawidłowe funkcjonowanie naszego ciała. Tymczasem witamina ta jest stosunkowo rzadka, jeśli chodzi o występowanie i dlatego bardzo często mamy do czynienia z jej niedoborem. Jeśli więc chcemy zachować dobre zdrowie, powinniśmy wiedzieć, w jakich produktach występuje witamina D, a w razie konieczności należy przyjmować ją w postaci suplementów. Witaminę tę znajdziemy w jajkach, serze szwajcarskim, rybach (tuńczyku, makreli, sardynkach i łososiu, a przede wszystkim w mieczniku).