Dla zdrowia i urody- olej kokosowy
Jeszcze do niedawna wiele osób odchudzających się unikało tłuszczu, uważając, że składnik ten w największym stopniu przyczynia się do tycia i uniemożliwia schudnięcie. Przekonanie to stopniowo jednak traci na wartości. Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z tego, że jadłospis powinien być właściwie zbilansowany, a więc zawierać wszystkie składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach. Dotyczy to nawet diety odchudzającej. Co ciekawe, okazuje się, że to właśnie tłuszcz może stać się tym składnikiem, który pomoże pozbyć się niechcianych kilogramów. To tylko jedna z zalet, jakie płyną z włączenia do jadłospisu oleju kokosowego. Produkt ten staje się coraz bardziej popularny i co najważniejsze dostępny w wielu sklepach. Jest niezwykle sycący i odżywczy, a ponadto wspiera pracę układu pokarmowego. Można go stosować nie tylko w kuchni, przyrządzając rozmaite dania, ale również jako kosmetyk do cery i włosów. Olej kokosowy sprawdzi się przede wszystkim u osób mających cerę suchą i skłonną do podrażnień.
W dzisiejszych czasach stosowanie niektórych dieta staje się modne. Niektóre osoby podążające za nowinkami ze świata dietetyki gotowe są wypróbować na sobie każdy nowy model żywienia. Bardzo często zapominają o tym, że przeznaczony on jest dla ściśle określonej grupy osób. Taka sytuacja dotyczy przede wszystkim diet mających działanie lecznicze. Do tych najbardziej znanych zalicza się bezglutenowa, ale popularnością powoli dorównuje jej dieta bez laktozy. Powinny na nią przejść osoby, które czują dyskomfort po spożyciu produktów mlecznych zawierających laktozę. Nietolerancja tego cukru objawia się głównie bólami brzucha oraz wzdęciami. Eliminacja z jadłospisu laktozy przyczynia się do poprawy samopoczucia. Niekiedy nawet nie trzeba zupełnie rezygnować z produktów bogatych w laktozę. Wielu osobom pomaga ograniczenie ich ilości w jadłospisie lub spożywanie takich, które zawierają mniejszą ilość cukru wywołującego nieprzyjemne dolegliwości. Z pewnością nie warto przechodzić na dietę bez laktozy, tylko dlatego, że jest modna.
Witamina K jest jedną z witamin, które powinniśmy dostarczać swojemu organizmowi w zrównoważonej diecie. Jej funkcje w organizmie człowieka to przede wszystkim wpływ na właściwą gospodarkę wapniową oraz krzepnięcie krwi. Dlatego też jej niedobór skutkuje obniżeniem krzepliwości krwi, a więc skłonnością do powstawania krwotoków (również wewnętrznych). Poza tym może zwiększyć prawdopodobieństwo wielu chorób w tym nowotworów oraz wywołać osteoporozę. Witaminę K można dostarczyć organizmowi sięgając po takie produkty jak selery, brokuły, ziemniaki, szpinak, ogórek, kapusta, sałata, olej sojowy oraz ser i wiele innych produktów. Ze względu na dość powszechną występowalność możemy mieć pewność, że poziom witaminy K w naszym organizmie jest odpowiedni. Jeśli jednak mamy wątpliwości, powinniśmy skonsultować się z lekarzem. Samodzielna próba suplementacji może zakończyć się źle. Szkodliwy jest bowiem także nadmiar witaminy K, który skutkuje niedokrwistością, nadmierną potliwością ciała i ciągłym uczuciem gorąca.