Wydawać by się mogło, że witaminy C najwięcej jest w cytrynie i owocach cytrusowych. To niestety, ale jeden z większych dietetycznych mitów. Rzecz jasna, cytryna zawiera witaminę C, ale zdecydowanie więcej jest jej w czarnej porzeczce, czy chociażby pomidorach. Witamina C jest bardzo ważna dla zdrowego organizmu. Przede wszystkim jej odpowiednie dawki są gwarancją odporności. Dużo witaminy C znajdziemy w jabłkach. Sok ze świeżo wyciśniętych kilku jabłek na pewno zapewni nam odpowiednie pokłady witaminy w wymaganych ilościach. Najwięcej witaminy C powinno spożywać się w okresie jesienno-zimowym, kiedy jest najwięcej zachorowania na grypę i różnego rodzaju infekcje. I chociaż w cytrynie wcale nie ma jej najwięcej, to jest ona jednak najłatwiej dostępna. Cytryny w sklepach można kupić przez cały rok, dlatego jest ona najczęściej wybieranym źródłem tej niezwykle ważnej witaminy. Latem zaś warto zamienić cytryny na pomarańcze i soki wyciskane ze świeżych pomarańczy. Witaminę C znajdziemy też w bananach a nawet w ziemniakach.