Jeśli piszemy o owocach, w kontekście ich bogactwa w witaminy i minerały, to o każdym można napisać, że warto jeść je na co dzień. Natomiast o brzoskwiniach i nektarynkach można śmiało napisać, że mają najwięcej witamin, że wszystkich owoców. Na pewno znajdziemy w nich witaminę B oraz witaminę PP. Znajdziemy też trochę witaminy C. Jeszcze większe dawki witamin znajdziemy w morelach, które również należą do tej grupy owoców. Brzoskwinie mają też cały arsenał minerałów. Są dobre dla osób, które mają problemy z anemią. Owoce te mogą konsumować bez ograniczeń kobiety w ciąży. Mają one też działanie moczopędne, a co za tym idzie oczyszczają organizm z toksyn. I tak można by zalety tych owoców wymieniać i wymieniać. Z ubolewaniem trzeba jednak przyznać, że owoce te najlepsze są latem. Dojrzałe brzoskwinie i nektarynki mają bardzo charakterystyczną barwę skórki. Latem, kiedy dostęp do tych owoców jest najłatwiejszy, warto pomyśleć o zimie. Można te owoce suszyć i zimą jeść suszone. Suszone owoce mają równie sporo witamin i minerałów.