Tymianek odszedł nieco w zapomnienie. Sięgamy po niego coraz rzadziej, a zapewne wielu z nas nie używało go w kuchni nigdy i nie wie, do czego tymianek warto dodać. Wprawdzie czasem w sklepach możemy kupić świeży tymianek (oraz oczywiście jego suszoną wersję), ale nie cieszy się on taką popularnością, jak bazylia czy majeranek. Trudno powiedzieć dlaczego. Tymianek ma ogrom właściwości prozdrowotnych i dlatego warto włączyć go na stałe do naszej kuchni. Co zyskamy? Tymianek dodaje daniom aromatu, jest nieco pikantny i dlatego doskonale sprawdza się jako dodatek do zup, dań mięsnych oraz dań z roślin strączkowych. Tymianek ma w sobie liczne składniki mineralne: wapń, potas, magnez, fosfor i żelazo. Zawiera także witaminy: A, C, B2 oraz B Nieocenione są jego właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Stosowany jako przyprawa może mieć więc zastosowanie profilaktyczne. Można go używać także jako lekarstwo. Na przykład przy infekcjach jamy ustnej i gardła. Dzięki żuciu tymianku można pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust (tymianek wchodzi w skład płynów do płukania ust).