Nasz organizm ma możliwość produkowania witaminy D, dzięki odpowiednim dawkom promieniowania UVB. Produkowany wówczas w naszej skórze składnik dociera do nerek, gdzie organizm przekształca go w gotową do wykorzystania witaminę D. W naszym klimacie jest problem z dostępem do witaminy D. Światło słoneczne mamy mocno ograniczone, a ekspozycja na słońce jest jedyną możliwością, aby proces nastąpił. Aby dostarczyć sobie odpowiednie dawki, wystarczy dwukrotnie w ciągu tygodnia eksponować ramiona i nogi na słońce przez kilkanaście minut. Zimą i jesienią jednak i to jest mało wykonalne. W pożywieniu witaminy D jest niewiele. Najlepszym jej źródłem są ryby, niektóre gatunki grzybów oraz niektóre przetwory mleczne. Warto te produkty do diety włączyć, ponieważ witamina D pełni kluczową rolę w naszym organizmie. Kontroluje przemiany metaboliczne, trzyma pieczę nad wchłanianiem wapnia w kościach i ich wzrostem. Coraz częściej mówi się o wpływie witaminy D w zmniejszaniu negatywnych konsekwencji stwardnienia rozsianego czy niektórych rodzajów raka.